Mestna cerkev sv. Ane

Cerkev stoji na severu Mestnega trga.

Cerkev je bila verjetno grajeno sočasno z graditvijo novega mesta, okrog leta 1478. Na god sv. Janeza Krstnika so v cerkvi volili mestnega sodnika. 1710 je bila pri cerkvi ustanovljena bratovščina sv. Ane. Goriški nadškof Mihael Attems je cerkev ponovno blagoslovil 1767, verjetno zaradi luteranov, ki so bili nekaj časa prevladujoči v Višnji Gori. V notranjščini je zidan pevski kor,v južni steni je tudi nekdanja strelna lina (proti Turkom!). Glavni oltar je posvečen sv. Ani, ki ima kip in sliko sv. Ane, Marijine matere, kip je posebno lepo delo iz 17. stoletja, stranska oltarja so postavili člani cehovskih višnjanskih združenj.

Novi križev pot je leta 2005 po stari predlogi narisal domači slikar Janez Kastelic.

Žegnanje je prvo nedeljo po 26. juliju, godu sv. Ane, na žegnanjsko nedeljo je na Mestnem trgu tudi priljubljeni Anin sejem.

 

Sv. Joahim in Sv. Ana

Atributi: knjiga ali svitek, golob ali jagnje

Imena: Joahim, Ana, Anka, Anica, Ancka, Hana, Nana ...

Cerkve v Sloveniji/svetu: v Sloveniji je 58 cerkva sv. Ane


Oba sta bila kraljevega Davidovega rodu, iz katerega naj bi izšel obljubljeni Mesija. Kmalu po poroki sta razdelila svoje premoženje na tri dele: za svetišče, za ubožce in za njuno preživnino. Nista pa imela otrok, ki sta si jih zelo želela. Ana je kakor svoj čas Ana, mati preroka Samuela, molila v Gospodovi hiši, naj se Gospod ozre nanjo in ji da sina, ki ga bo Bogu darovala vse dni svojega življenja.

Legenda pripoveduje, da je angel zakonca potolažil in jima razodel, da bosta dobila hčer, ki bo v veselje vsemu človeštvu; dasta naj ji ime Marija. Razodeta verska resnica pa je, da je bila Marija, Anina in Joahimova hči, spočeta brez madeža izvirnega greha. Voščimo srečo zaradi te odlike srečnim staršem! Štirinajst dni po rojstvu sta Joahim in Ana dala svoji hčerki ime Mirjam, po naše Marija.

Stara poročila vedo povedati, da sta starša peljala Marijo še čisto mlado v tempelj, jo Bogu darovala, kakor sta se bila zaobljubila, in jo v Jeruzalemu dala v tempeljski zavod za deklice, sama pa sta se vrnila domov. Kako sta se potem veselila tistih dni, ko sta vsako leto za tri velike judovske praznike romala v Jeruzalem, da bosta spet videla svojo drago hčer.

Beseda Ana pomeni po slovensko »milina«. Jezusova stara mati je res morala biti sama milina, da je bila vredna roditi in vzgajati samo božjo Mater. Milina ji je bila pač tudi razlita prek obličja.

Ano upodabljajo, ko razlaga Mariji Sveto pismo; zelo mnogo podob in kipov jo kaže kot sv. Ano »Samotretjo«, ko objema svojo hčer Marijo in dete Jezusa. Kako je Ana priljubljena svetnica, dokazujejo številna krstna imena po vsem svetu.

Na Slovenskem je njej posvečenih več farnih in podružničnih cerkva, imamo pa tudi več božjih poti sv. Ane.

Vir Družina