Cerkev sv. Jakoba na Veliki Dobravi

Cerkev stoji sredi vasi.

Valvasor cerkev omenja med višnjegorskimi podružnicami. Pisni zapisi prvič cerkev omenjajo leta 1507., drugače pa vas omenjajo pisni viri prvič že leta 1367 v zvezi s stiško posestvijo. Cerkev ima preprosto lopo, v cerkev se vstopi skozi polkrožen portal z obrezo na ajdovo zrno

Glavni oltar je posvečen sv. Jakobu, v glavni oltarni vdolbini je kip sv. Jakoba,desno od njega sv. Gregor, levo sv. Janez. Na hrbtni strani oltarja piše:" Ta altar je bil ves nov narejen leta 1859, naredil ga je Anton Kresal, podobar iz Doberniča, cehmostra sta bila Jurij Omahen in Andre Glavič, fajmošter v Višnji Gori je bil Janez Cigler.
Stranski epistolski oltar je posvečen sv. Barbari, evangelijski oltar pa je posvečen sv. Jobu

Cerkev je bila v zadnjih 15 letih temeljito obnovljena.
26. decembra je pred cerkvijo tradicionalna blagoslovitev konj.

Žegnanje je na nedeljo pred ali po 25. juliju, godu sv. Jakoba.

 

Sv. Jakob

Zavetnik kmetov in romarjev.

Atributi: romarska palica, školjka

Imena: Jakob, Jaka, Jak, Jakec, Jakov, Jaša, Žak, Žaki; Jakobina

Cerkve v Sloveniji/svetu: v Sloveniji je 60 cerkva sv. Jakoba


Imenujemo ga Jakob Starejši, ker ga je Gospod prej poklical kakor njegovega mlajšega bratranca Jakoba; najbrž je bil tudi po letih starejši. Bil je brat evangelista Janeza, sin Zebedeja in Salome. Prej je bil učenec Janeza Krstnika; kot Jezusov učenec pa poleg poglavarja Petra in svojega brata Janeza poseben Jezusov zaupnik. Videl je Jezusa, ko se je spremenil na gori, pa tudi, ko je potil krvavi pot na Oljski gori. Od vseh apostolov je bil prvi, ki je za Jezusa izpil mučeniški kelih kakih devet let po Gospodovi smrti.

Takrat je vladal nad Palestino kralj Herod Antipa I. Rad bi se bil prikupil Judom. Zato se je hlinil, da je pravoveren Jud in je preganjal mlado Kristusovo Cerkev. Dovolil je velikemu zboru, da so apostola zgrabili. Pripovedujejo, da mu je neki farizej, po imenu Jozija, vrgel motvoz okrog vratu in tako so ga privlekli pred Heroda. Ta ga je obsodil na smrt. Ko so apostola Jakoba gnali na morišče, ga je spremljal tudi Jozija. Apostolova stanovitnost pa ga je tako presunila, da se je spreobrnil in prosil Jakoba odpuščanja. Apostol ga je ljubeče pogledal, objel in poljubil, rekoč: »Mir s teboj!« Na sionskem griču je Jakob pokleknil, si razgalil vrat in ga sklonil pod meč. Apostolska dela pravijo: »Z mečem je dal Herod usmrtiti Jezusovega brata Jakoba« (12,2).

Nič zgodovinsko trdnega ni v izročilu, da je Jakob Starejši oznanjal evangelij v Španiji. Ko so Arabci v 7. stoletju osvojili Jeruzalem, so apostolove kosti prenesli v Santiago de Compostela v severozahodni Španiji, kjer je še danes znana božja pot. V srednjem veku, to je od 10. do 15. stoletja, je bil prav zaradi te božje poti sv. Jakob najbolj ljudski svetnik in so na njegov grob v »Kompostelo« dolga stoletja romali tudi naši predniki. Ker goduje poleti, so se mu priporočali za dobro letino. Tako je postal zavetnik kmetov in romarjev. Na to spominjajo tudi naša ljudska pesem, mnoge navade v zvezi s kmečkim delom in številni pregovori. Sv. Jakobu je na Slovenskem posvečeno okoli šestdeset farnih in podružnih cerkva. Posebno lepe so cerkve v Ljubljani, Škofji Loki in Kostanjevici.

Kmetje na Jakobov dan odnesejo k blagoslovu prvo dozorelo jabolko in ga imenujejo "Jakobovo jabolko", v prekmurščini pa mesec julij imenujejo jakobejšček. Na zgodnjih upodobitvah je prikazan kot apostol, na poznejših pa kot romar z romarskimi atributi.

Vir: Družina