Avtor: zuvisnjagora Objavljeno: 30. 08. 2012

Izredni delivci Svetega obhajila

V vsaki župniji delujejo izredni delivci sv. obhajila, ki jih na predlog župnika imenuje- potrdi škof.

Tudi v župniji Višnja Gora že nekaj let opravlja službo izrednega delivca svetega obhajila gospod FRANCI BAŠAR, ki ga je pred nekaj leti na predlog bivšega župnika Boštjana Modica imenoval nadškof.

Letos 16.8.2012 pa je župnija Višnja Gora na predlog novega župnika Janeza Mihelčiča dobila še dva nova kandidata za to službo.

V imenu nadškofa Ljubljanske nadškofije je generalni vikar nadškofije Ljubljana prelat Anton Markelj imenoval dva kandidata za službo izrednega delivca svetega obhajila v župniji Višnja Gora to sta postala JANEZ KOŠČAK in JURIJ OMAHEN.

Vsakega kandidata župnik pred umestitvijo natančno pouči o liturgičnih predpisih, po katerih se mora ravnati pri delitvi obhajila.

Škof ali pa nekdo, ki je za to zadolžen na škofiji po pooblastilu škofa imenuje in da pooblastilo kandidatom za izrednega delivca svetega obhajila po določbi cerkvenega prava kann. 910,  2  in  230,  3 .

Določba pravi da mora izredni delivec svetega obhajila opravljati sledeče :

  1. ) deliti sveto obhajilo in nositi obhajilo bolnikom, kadar je duhovnik ali diakon zaradi pastoralne službe zadržan
  1. ) pomagati obhajati duhovnikom med mašo, kadar bi sicer obhajanje predolgo trajalo.

To pooblastilo velja za obhajanje v celotni Ljubljanski nadškofiji kjer je pač potreba po obhajilu. ( primer :  razna romanja, razne slovesne maše, tam kjer se rabi večje število obhajalcev.)

Župnija Višnja Gora ima sedaj tri izredne delivce obhajila, ki pomagajo pri bogoslužjih.

Vsi skupaj pa molimo, za te kandidate, da bi zmogli opravljati to veliko službo.

Pripravil

Jure Omahen