Predstavitev društva

Kulturno življenje v Višnji Gori ima bogate korenine, ki segajo že v čas pred 1. svetovno vojno. Uradno je bilo kulturno društvo Janez Cigler Višnja Gora ustanovljeno leta 1976. Vanj smo januarja 2008 vstopili mladi in zagnani kulturniki iz Višnje Gore in okolice. Uspeli smo osvežiti kraj z raznimi zaigranimi dramskimi igrami, lutkovnimi in drugimi predstavami za otroke, ustvarjalnimi delavnicami, pevskimi nastopi in kulturnimi prireditvami ob najrazličnejših praznikih. Trenutno šteje naše društvo okrog 100 članov, tako aktivnih kot podpornih. Sekcije, ki aktivno delujejo, so naslednje: gledališka, pevska in lutkovna.

Že pred letom 2008 smo se, polni mladostne energije in željni ustvarjalnosti, zbirali pri mladinskem verouku, na oratoriju, pevskih vajah ali skavtih. Lahko rečemo, da smo v prav župniji Višnja Gora posadili prvo seme našega prijateljstva in posledično kulturnega delovanja. Župnik Boštjan Modic, ki je v župniji Višnja Gora začel delovati leta 2001, je našim idejam široko odpiral vrata in tako se je kmalu rodilo prvo Miklavževanje, kasneje pa prve in edinstvene Žive jaslice – to je dramska uprizoritev božične zgodbe - o katerih si nihče ne bi mislil, da bodo postale tradicionalne in jih bomo z veseljem uprizarjali kar 11 let.

Člani KUD Janeza Ciglerja smo izredno hvaležni tudi za obnovljen župnijski hlev, ki je postal prostor, v katerem je bil včasih kino, spet drugič gledališče, največkrat pa smo tam izvedli marsikatero kulturno prireditev. Mladi in stari se tam radi družimo in ustvarjamo nepozabne trenutke.

Pod vodstvom župnika Boštjana Modica smo v KUD-u Janeza Ciglerja izvedli kar nekaj dramskih iger - Vsi me imajo radi, samo oče ne, Kozlovska sodba v Višnji Gori, Pasijon,… Omogočil nam je izvedbo ustvarjalnih delavnic, ki so potekale ob materinskem dnevu, v Božičnem in velikonočnem času. Septembra vsako leto, ob godu farnega zavetnika sv. Tilna, pa pridejo na vrsto Kmečke igre, kjer se krajani Višnje Gore preizkusijo v raznih tekmovalnih igrah, predvsem pa je namen Kmečkih iger medsebojno druženje in povezovanje.

Člani kulturnega društva Janez Cigler si želimo še nadaljnjega sodelovanja z župnijo Višnja Gora in ustvarjanja novih kulturnih dogodkov za dobro celotnega mesta in krajanov.

Predsednica društva

Barbara Pušlar