Uvodnik "Učimo se vse življenje v Jezusu"

Učenje je proces, ki spremlja človeka na njegovi poti. Otroški možgani so do najstniških let zelo »vpojni« in kar srkajo različne informacije in podatke iz sveta okrog sebe. V kakšno osebnost se bo otrok razvil je odvisno od dedne zasnove in okolja v katerem živi. Sam sem živel (pa tudi mnogi izmed vas) v obdobju socializma, ko razglašanje vere v Boga ni bilo preveč zaželeno.  Tako se je poskrbelo, da si prejel zakramente svetega Krsta, svetega Obhajila in svete Birme. Pogosto sem lahko med pogovori ljudi slišal »Ja, to pa je treba, ker nikoli ne veš, kdaj ti bo prišlo prav« ali »To je potrebno narediti, ker bodo tudi drugi vrstniki šli k birmi«. Pa smo seveda šli. Koliko smo se zavedali in koliko nam je bilo vse skupaj razumljivo, pa je vprašanje.  Tako smo mnogi od vsega »odnesli« postopek obnašanja npr. med sveto mašo, pri tem pa niti ne vemo pomena poteka same maše. Čim starejši si bolj se zavedaš, da je za otroka zelo pomembno, kako so vero živeli njegovi starši.

Sčasoma se vera v našem življenju razvrsti med manj pomembne zadeve. Pogosto tudi zaniha in se sprašujemo o njenem pomenu in smislu. Pa kljub temu gremo ob nedeljah in večjih praznikih k sveti maši. Smo pri maši začutili pomen daritve, ali smo prisotni le zato »ker se spodobi« ali »ker so vsi prišli?« Pogosto se vere bolj oprimemo,  ko smo prizadeti zaradi zdravja, tragedije ali osebne stiske. Po eni strani mislimo »Hvala Bogu, če smo našli pot k Njemu vsaj v takšnih trenutkih«. Vendar po drugi strani nam ne da miru misel, »Zakaj se je to moralo zgoditi, ravno meni?« Nekje v ozadju naših misli nam občasno priplava odgovor »Mogoče me je na ta način Bog skušal preusmeriti na pravo pot?«, »Zakaj ravno mene?« in »Kakšne namene ima z menoj?«  

Ne želim pametovati in filozofirati. Želim samo vzbuditi razmišljanje v nas vseh »Ali imamo zadosti vedenja, da živimo vero tako, kot jo Stvarnik od nas pričakuje?« Tako je tudi nastala pobuda za rubriko »Učimo se vse življenje v Jezusu«. Da bi poglobili svojo vero. Z vprašanji iz svojega življenja, in odgovori, ki jih bomo v tej rubriki predstavili. Z namenom, kot je pogosto dejal  župnik Modic v svojih pridigah, da bi »s čolnom odrinili na globoko«. Če ne na globoko, pa vsaj na globlje.

Zato nam sporočite vaša vprašanja mail in poiskali bomo odgovor.

Pripravil

Štefan Pintarič