Freska Sv. Sebastjana

Župnijsko dvorišče je letos dobilo novo podobo. Župnik Boštjan Modic, ki ima poleg svojega pastirskega poslanstva kot duhovnik v Višnji Gori, vedno tudi dovolj energije in zamisli za nove podvige, se je odločil podreti staro in razpadajočo stavbo, na njenem mestu pa urediti veliko parkirišče. Svoj namen je uresničil z mnogo truda in tako vsem, ki prihajajo v župnijsko cerkev svetega Tilna, zagotovil res udobno parkiranje v vseh letnih časih. Ob tem je do večjega izraza prišlo tudi zazidano okno župnijske dvorane, ki je prazno kar klicalo k temu, da ga zapolni nova vsebina, ki bi nagovarjala višnjane ob prihodu v cerkev.

         Gospod Boštjan se je odločil, da uporabi posebno tehniko izdelave fresk in na oknu upodobi svetnika, po katerem nosi ime: svetega Sebastijana. Podjetje Printlab, ki je pooblaščeni izvajalec za uporabo postopka TattooWall* (glej opombo na koncu teksta) je v kratkem času iz poslane digitalne slike pripravilo čudovito fresko, ki pritegne pogled vsakega obiskovalca. Sama izvedba nanosa na steno je zelo hitra in je bila gotova v nekaj urah, prostor pa je s tem dobil novo duhovno razsežnost: sedaj nas vabi, naj se za trenutek ustavimo in premišljujemo zgled tega velikega mučenca. Bog nam želi po svetnikih pomagati in okrepiti našo vero, da bi Mu mogli po njihovem vzoru ostati zvesti tudi v času naših osebnih preizkušenj, ob koncu zemeljskega življenja pa doseči večno slavo v nebesih. Tam Ga bomo mogli skupaj z Devico Marijo, svetim Jožefom, vsemi apostoli, svetniki in mučenci večno slaviti in se Mu zahvaljevati za Njegovo neskončno dobroto in ljubezen. Naj nas pogled na fresko spodbudi tudi k iskreni molitvi za Cerkev in duhovnike, posebej pa za gospoda Boštjana Modica, da bi po zgledu sovjega zavetnika s svojim življenjem in delovanjem pričeval za Jezusa Kristusa in vodil zaupane mu duše po poti resnice in ljubezni k Njemu, ki je naš Gospod in Odrešenik.

                Avtor slike (olje na platnu), nastale leta 1798, ki se nahaja v Getti Centru, je španski slikar Vicente Lopez y Portana (Valencia 19.9.1772 – Madrid 22.7.1850). Imeli so ga za najboljšega portretista tistega časa, leta 1814 ga je španski kralj Ferdinand VII poklical na dvor in imenoval za uradnega dvornega slikarja, kmalu zatem pa je nasledil Francisca Goyo na mestu kraljevskega dvornega slikarja.

         Slika prikazuje svetega Sebastijana, prestreljenega s puščicami, za katerega skrbi sveta Irena. Kdo je bil ta plemeniti svetnik, neomajno zvest Jezusu Kristusu?

 

sveti Sebastijan

ŽIVLJENJE

Sveti Boštjan, v drugih jezikih sveti Sebastijan, je bil rimski vojak, krščanski svetnik in mučenec, rojen leta 256 v mestu Milano ali Narbonne, umrl pa je 20. januarja 288 v Rimu. Po legendi je bil Boštjan stotnik garde cesarja Karina in javni kristjan. Po cesarjevi smrti je prišel na oblast nasilni cesar Dioklecijan, ki ga je, ko je izvedel za njegovo krščansko vero, obsodil na smrt. Ukazal je, naj ga privežejo h kolu ter naj ga strelci usmrtijo s puščicami. Misleč, da je mrtev, so ga pustili ležati. Rešila ga je pobožna vdova Irena, ki ga je hotela pokopati, ko pa je videla, da je živ, ga je negovala, da je ozdravel. Po okrevanju se je vrnil k Dioklecijanu in se ponovno izpovedal za kristjana. Dioklecijan je zaradi tega ukazal, da ga v cirkusu ubijejo s kiji, njegovo truplo pa se naj vrže v Cloaco Maximo, mestni odtok v bližini reke Tibere. Neka kristjanka z imenom Lucina je na skrivaj odpeljala Boštjanovo truplo, ki so ga pokopali ob Apijevi cesti. Na tem mestu so kasneje zgradili baziliko, ki spada med sedem zgodnjekrščanskih romarskih cerkva v Rimu. Dragocene relikvije tega mučenca so danes shranjene pod oltarjem prve stranske kapele, za Giorgettijevim kipom. Po svetniku se imenujejo tudi katakombe v Rimu, v katere je vstop poleg bazilike svetega Boštjana.

 

Zavetnik

Sveti Boštjan spada med najbolj češčene svetnike. Je zavetnik (patron) proti kugi, njegovi priprošnji se pripisuje hitro prenehanje te bolezni v Rimu leta 680. Boštjan je patron umirajočih, železarjev, lončarjev, vrtnarjev, strojarjev, policistov, zaščitnih društev, vojakov, vojnih invalidov in kopalcev vodnjakov.

 

Ikonografija

Legenda svetega Boštjana se je razvila v 5. stoletju, ko je leta 680 v Rimu prenehala epidemija kuge. Okoli Boštjanovega praznika poznamo mnogo običaje, tako na primer romanja in razdeljevanje Boštjanovih kruhov. Ker je Boštjan od nekdaj spadal med ljudske svetnike, so ga opevali tudi v ljudskih pesmih.

 

Upodobitve

Tipična upodobitev sv. Boštjana predstavlja kot vojaka, pogosto oboroženega z ščitom in mečem. Na slikah je Boštjan prikazan kot mlad, pogosto izrazito lep moški, privezan je k drevesu in/ali preboden s puščicami. V stolnici starodavnega kastiljskega mesta Palencia je El Grecova slika, ki ga prikazuje golega, s puščico v srcu. Na barvnem oknu strasbourške stolnice je prikazan kot vojak. Mladostno Rafaelovo delo v galeriji v Bergamu pa prikazuje Boštjana popolnoma oblečenega, s puščico v desni roki.

 

Godovni dan

 • Katoliški: 20. januar
 • Evangeličanski: 20. januar
 • Pravoslavni: 24. oktober ali 18. december

 

Tehnika nanosa freske

* TATTOOWALL tehnologija je v bistvu moderna secco freska – nanašanje barve na steno. Tattoowall digitalna tehnologija za izdelavo stenskih poslikav omogoča prenos barvne slike s papirja na površino stene ali zidu. Tattoowall se lahko uporablja na različnih površinah, kot so na primer stene iz mavca, betona, opek in drugih gradbenih materialov.

LASTNOSTI TATTOOWALL TEHNIKE:

 • končni rezultat je čista barva na podlagi (ni tapeta ali folija)
 • neomejene možnosti pri izbiri motiva
 • reliefnost podlage do 8 mm poljubne oblike in velikosti podlag (ravne ali zaobljene stene in stropi, oboki, kupole, vogali in robovi…)
 • možnost poznejših aplikacij (pozlata, patiniranje, airbrush, dodatne poslikave…)

PO ČEM SE TATTOOWALL RAZLIKUJE OD NAVADNIH STENSKIH NALEPK?

 • Nima omejitev velikosti – nastavljiv je, brez da bi se videlo prekrivanje
 • Odličen oprijem na vse vrste podlag, tudi na reliefne podlage brez izgube kvalitete slik
 • Je freska, ki se neposredno nanaša na želeno podlago (gre direktno v strukturo podlage)
 • Nanos je hiter in enostaven

Pripravil Miha Trpin