Jaslice v Ivančni gorici

Do 6.1.2013 je bilo razstavljenih 55 jaslic, katero je priredila pobratena občina Ivančne gorice občina Hirshein. Čeprav razen v občinskem glasilu ni bilo zaslediti večjih obvestil o razstavi menim, da bi bil vsak obiskovalec prijetno presenečen. Obiskovalca so čakale filigransko izdelane jaslice v sodu za žganje, laterni, bibliji, take z orientalskim pridihom ali zgodbami iz Svetega pisma. Nekatere so bile vrtljive iz dveh ali treh delov. Največji mojstri jasličarji pa so vložili po več tisoč ur dela in nam prikazali življenski utrip njihovega kraja in kako pri gostiteljih praznujejo in pričakajo rojstvo Jezusa.

Na kratko lahko v gradivu, ki je na razstavi na voljo pogledamo potek šolanja za izdelovanje jaslic in kako jaslice nastajajo. Presenečen sem bil nad lepim izročilom, ki bi lahko bila spodbuda za dejavnost jasličarstva tudi v naši župniji.

Jasličarji naše fare so se tudi letos zelo potrudili in naredili čudovite in unikatne jaslice v farni cerkvi, kot tudi pred župnijsko dvorano. Mogoče bi v naslednjem letu v adventnem času izdelava jaslic po vzoru razstavljenih obogatila pričakovanje Jezusovega rojstva.

Nekaterim le ni uspelo priti na razstavo, zato sem vzpostavil dostop do fotografskih posnetkov. Mogoče se vam utrne kakšna zamisel za vaše prihodnje postavitve jaslic.

ŠP