Jaslice v naši župniji

Cerkveni prazniki, godovi svetnikov in zavetnikov nam vsako leto osvežijo spomin in nam pomagajo pri naši rasti v veri in hoji za Jezusom. Ob poslušanju Božje besede in prebiranju svetopisemskih odlomkov si pogosto težko predstavljamo življenje izpred dveh tisočletij, kakšne so bile življenske razmere za navadne ljudi, s čim so se vse morali boriti za svoj obstoj. To omenjam zato, ker bi verjetno boljše poznavanje takratnih družbenih razmer pomagalo bolje razumeti in si predstavljati vsebino Svetega pisma in evangelijev. Zato imajo cerkveni prazniki, godovi naših zavetnikov in poglabljanje v njihovo življenje in poslanstvo toliko večji pomen bolj, ko se oddaljujemo od teh dogodkov . Tako znamo dogodke bolje razumeti in si jih predstavljati, ter jih skušati živeti v našem času.

S tem tudi postavljanje jaslic po naših domovih dobi drugačen pomen. Jaslice niso le nekaj, kar imajo vsi. So upodobljen trenutek, ko je Bog na Zemljo poslal svojega Sina, da smo ga lahko videli od rojstva, njegovega delovanja do križanja in vstajenja. Naklonil nam je milost, da ga lahko imamo ves čas pred svojimi očmi in tudi vidimo, da res živi danes med nami. Tako postavljanje jaslic še zdaleč ni le otroško igranje, ampak vnovično dojemanje Božjega veličastva in Njegovega načrta za rešitev človeštva pred zlom.

Pri slikarskih upodobitvah nekega dogodka ali portreta določene osebe, bomo deležni različnih slik, ker jih umetniki različno vidijo vsak po svoje. Tako je tudi pri postavljanju jaslic. Tudi vsak izmed nas bo težko rekel, da je postavil natanko takšne jaslice, kot jih je prejšnje leto. In v tem je čar postavljanja jaslic. Vsako leto so drugačne. Če še pomislimo, koliko domov je v naši župniji, je teh upodobitev res izjemno veliko.

Zato smo tudi prišli na idejo, da bi naredili spletno razstavo jaslic iz naših domov. Pri tem ni važno, iz kakšnega imenitnega materiala so narejene, kako velike so, ali kako umetniško so dovršene, ampak kakšno zbodbo nam povedo. Želeli bi, da nam pomagate postaviti razstavo višnjegorskih jaslic, kot da bi vas obiskali pri vas doma (le manj stroškov boste ob tem imeli :) ).

Ob tem si bomo lahko izmenjali ideje za naslednjo postavitev jaslic. Mogoče se porodi želja za ustavnovitev jasličarstva v našem kraju.

Prosili bi vas za kakšen fotografski posnetek vaših jaslic, ki bi ga poslali na elektronski predal župnije (levo spodaj na začetni spletni strani). Če želite lahko napišete kakšno besedo o vaših jaslicah ali izrazite želje sofaranom v letu 2013.

Veseli bomo vaših fotografij. Obenem pa vas vabimo k ogledu jaslic.

Štefan