Poskrbite za ostarele, osamljene in zapuščene!

Naš prijatelj Mirco Agerde je še pred posvetitvijo župnije Grosuplje obiskal Dom starejših v Grosupljem. Miha Trpin je pripravil zvočni posnetek in krajši prispevek, ki ga prilagamo v nadaljevanju.

Marija, Kraljica ljubezni nam je v Schiu v svojih sporočilih dala vedeti, kako močno si želi srce vsakogar izpolniti s svojo ljubeznijo, da bi nas spremljala k Bogu v večno življenje. Njene posebne pozornosti so bili deležni tudi tisti, ki jih v naglici življenja pogosto spregledamo: starejši. Od očetov in mater smo prejeli največji dar, življenje. Ko leta minevajo, postanejo stari starši, se postarajo, pride bolezen in telo oslabi, vendar njihovega poslanstva s tem ni konec. Včasih ne zmorejo več skrbeti zase in se jim zdi, da so družini v breme, zato se lahko znajdejo v skušnjavi, da njihovi dnevi nimajo smisla in se čutijo nekoristne. Mirco Agerde, ki je v soboto, 16. 3. 2013 dopoldne, obiskal Dom starejših občanov Grosuplje, je zbranim vlil novih moči, predvsem pa zavedanja, da jih Bog zelo ljubi – nič manj kot takrat, ko so bili še mladi. V jeseni svojega življenja imajo izjemno pomembno nalogo, da bogate izkušnje in modrost, ki izhajajo iz prestanih preizkušenj, posredujejo mladim. Nobeno trpljenje ni zaman, nobena solza izgubljena in če jih darujejo Bogu, jih bo uporabil za krepitev vere in odrešenje njihovih duš in vseh tistih, ki jih imajo radi: otrok in vnukov. Z molitvijo, darovanim trpljenjem in pričevanjem lahko še bolj kot starši posredujejo vero novim rodovom.

   Med poslušanjem so obrazi prisotnih kar zasijali, kot bi v njihovo osamljenost posvetil žarek upanja in veselja in bi se življenje ponovno vračalo v srca, ki tako zelo potrebujejo malo pozornosti in ljubezni. Pomenljive so bile tudi besede, namenjene tistim, ki so v domu zaposleni in skrbijo za ostarele. Danes je v svetu le malo ljudi, ki so pripravljeni skrbeti za druge ne le zaradi plačila, ampak zato, ker se zavedajo, da v njih služijo samega Jezusa. " Resnično, povem vam: Kar koli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili." (Mt 25,40). Danes mi poskrbimo za druge, nekoč pa bomo sami potrebovali nekoga ob sebi. Marija vidi vsakogar in nikogar nikdar ne pozabi. Hvaležni smo ji za to čudovito srečanje in spodbudo, da bomo znali videti tiste, ki živijo skupaj z nami in jim prinašati upanje in radost ter ponižno od njih sprejemati življenjske modrosti, ki naj nam bodo v pomoč na naši poti. Tudi to je izraz naše vere v Boga, da sprejemamo življenje v vseh njegovih oblikah.

Pripravil MIha Trpin