Moliti v družini

Pomembna tema, ki je ne smemo podcenjevati, saj je pogovor z Bogom nepogrešljiv za duhovno življenje vernika. Toda kako moliti, posebno v družinah? V tem pogovoru to pojasnjuje Giuseppe Boldetti, ki kot dober duhovnik dobro pozna naše kulturne pomisleke.

 

Ali se lahko obrnemo na Gospoda, naj nas nauči moliti?

Mislim, da moramo v naših družinah povzdigniti h Gospodu sledečo prošnjo: "nauči nas moliti v družini", da bi naš dom zares postal "majhna cerkev". Seveda pa obstajajo praktične težave, ki so vredne razmisleka:

- Zakaj moliti, ko imava mož in žena že sicer tako malo časa za pogovor in ko vidiva svoje otroke samo zvečer?

- Zakaj moliti, če smo utrujeni in razdražljivi in se zdi, da televizija vedno ponuja nek sproščujoč program?

- Zakaj moliti, če vemo le malo stvari o Bogu in nismo niti enkrat prebrali v celoti svetega pisma?

Ta in druga vprašanja postavljajo na preizkušnjo našo dobro voljo, da bi skupaj namenili nekaj časa Gospodu.

 

Ali je še mogoče moliti v družini?

Najboljša drža ob soočenju s temi težavami je tista apostolov, ki so potem, ko so videli Jezusa, kako se je vrnil lahek in razbremenjen z molitve, slednjega prosili: "Gospod, nauči nas moliti!" Jezus je pravi učitelj molitve. On nam pravi: "Kjer sta namreč dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem sredi med njimi." Čudovito je odkriti bližino Boga v družini, ki se uči moliti. On pozna in deli z nami vsako našo težavo in nas bo spremljal pri našem trudu naučiti se pogovarjati z Bogom. Molitev očeta in matere skupaj z njunimi otroki je velika priložnost izkusiti izredno Gospodovo bližino.

 

Kako je ob neustavljivem ritmu sodobnega življenja možno srečanje z Bogom?

Izkušnja osebne in družinske molitve je predvsem vezana na sposobnost ustvariti tišino znotraj nas, da bi ponovno našli odmev božjega glasu. Spomnimo se, kaj se je zgodilo v Betaniji v hiši Marte in Marije. Nepričakovan obisk Jezusa z njegovimi učenci je vznemiril Marto, ki je začela pripravljati obed. Nasprotno pa je Marija ob Jezusovih nogah poslušala vsako njegovo besedo. Na prigovarjanje zaposlene sestre Jezus odvrne: "Marta, Marta, skrbi in vznemirja te veliko stvari, a le eno je potrebno. Marija si je izvolila dobri del, ki ji ne bo odvzet." Nameniti nekaj časa vsakodnevno molitvi pomeni torej izbrati, kot je to storila Marija, edino nujno stvar: pomeni spoznati, da je srečanje z Bogom najpomembnejša in najbolj pomenljiva novost vsakega našega dne.

 

Na kakšen način bi morali moliti v družini?

a.) Tako, da slavimo Boga, ker je velik: moliti se bomo naučili, ko se bomo naučili občudovati lepoto in veličino vsega, kar nas obkroža; sijaj neba, čudovite barve sončnega zahoda, lepoto cvetlice, sladkost otroškega nasmeha, radost, da imam ob sebi osebo, ki jo ljubim … "Gospod, moj Bog, zelo si velik! … Kako veliko je tvojih del, o Gospod! …" (Psalm 104) Premišljevanje o vsem, kar vzbuja začudenje, ki se spreminja v veselje, postaja vzrok hvale njemu, ki mi vse to podarja.

b.) Tako, da se zahvaljujemo Bogu, ker je dober: biti rojen v krščanski deželi je sreča, lahko pa postane tudi "omejitev", če se božjemu daru ne čudimo več. Moliti pomeni zavedati se, da obstajajo številne stvari, ki nam jih Gospod vsak dan podarja po naravi in naših srečanjih z brati. Prav tako so številne stvari, ki si jih podarjamo medsebojno, med starši in otroki, četudi ne mislimo tako, in vse prihaja od Boga. Največji dar pa je Jezus. On je s svojo smrtjo in svojim vstajenjem povrnil človeku upanje na življenje brez konca.

c.) Tako, da molimo z drugimi in za druge: moliti ne pomeni osamiti se od sveta, to ni bežanje pred vsakodnevnimi odgovornostmi. Slavljenje in zahvaljevanje poraja v našem srcu zelo stvarno vprašanje: kaj Bog želi od mene? Kaj hoče od naše družine, od naše župnijske skupnosti? Molitev postane tukaj sprejemanje vloge, ki jo je Gospod zaupal vsakomur, tako staršem, kot tudi otrokom. Jezus je v Oljčnem vrtu molil: "Oče, ne moja volja, ampak tvoja naj se zgodi." Po pogovoru z Bogom zori naša pripravljenost pustiti ob strani svoje majhne interese, da bi stopili na božje poti in šli nasproti bratom. Naša izbira moliti v družini je pomoč, da moremo živeti občestveno in bratsko razsežnost molitve in nam bo pomagala, da bomo vse gledali z božjimi očmi.

 

Molitev se torej širi onkraj meja naše družine, da bi objela ves svet.

 

Povzeto iz glasila "Kraljica ljubezni" istoimenskega marijanskega gibanja v Schiu, št. 259 (julij-avgust 2013).