Mladina v župniji Višnja Gora

V župniji Višnja Gora je mladina kar precej dejavna. Iz majhnih zametkov so se razvila prava društva, ki več kot uspešno delujejo v kraju in njegovi okolici.

Nekaj časa so se mladi zbirali pri mladinskem verouku, kjer so nastale tudi prve ideje za pevski zbor, oratorij ipd. Med pomembnejšimi člani cerkve so ministrantje, ki jih je približno 20. So župnikova desna roka, pomagajo mu pri vseh opravilih.

Mladinski pevski zbor se je hitro razvijal in je zelo kmalu osvojil štiriglasno petje. Skoraj vsako nedeljo pri maši ob 10ih sodelujejo s petjem. S svojim petjem polepšajo tudi marsikatero poročno slovesnost pa tudi kakšen drug dogodek. Kmalu se je spletla tudi ideja o moškem zboru in zbrala se je majhna skupinica fantov, ki so si nadeli ime Višnjanski fantje. Tudi oni so v Višnji Gori že zelo poznani in seveda tudi priljubljeni.

Zelo odmevni pa so bili višnjanski oratoriji. Na teh oratorijih so se mladi naučili ogromno stvari, od najrazličnejših praktičnih opravil do uspešnega sodelovanja. Na oratorijih so uživali tako otroci kot animatorji ter vsi ostali sodelujoči. Mladi so kmalu spoznali, da je s sodelovanjem in dobro voljo mogoče narediti velike stvari.

Ravno ti mladi so postali nasledniki vodstva v kulturnem društvu Janeza Ciglerja, k temu so pritegnili še ostale Višnjane in sedaj uspešno skrbijo za kulturno dogajanje v Višnji Gori. V župnijski dvorani je prirejenih veliko dogodkov, kot so izdelovanje adventnih venčkov, butaric, prireditev ob materinskem dnevu, miklavževanje, božična zgodba, pasijon …

Mladi v višnjanski župniji so torej več kot očitno eden najpomembnejših členov tako v župniji kot v samem kraju. Vsaka vzpodbuda jim veliko pomeni in jim da zagon za nadaljnje delovanje. Zavedajo se, da je prav vsako delo nekaj vredno, sploh če se ga opravi z veseljem in brez slabe volje. Ta duh veselja, marljivosti in radoživosti jim pomaga pri reševanju najrazličnejših težav. S tem so že mnogokrat dokazali, da je v slogi moč in upajo, da bo z božjo pomočjo tako tudi ostalo.